Ijsland, dag 13: Geysir, Strokkur, Gullfoss, Thingvellir

Alles ligt vlak bij elkaar en maakt deel uit van een reeks bezienswaardigheden die samen de “golden circle” worden genoemd. Tot nu toe heel weinig toeristen tegengekomen maar dit ligt allemaal vlakbij Reykjavik dus: gedaan met de rust.

Geysir, waarvan ons woord “geiser” is afgeleid. Ooit spoot hij wel 170 meter hoog, maar tegenwoordig is het Strokkur die de show steelt. Geysir zelf heeft in het verleden al heel wat te verduren gekregen. Er werd regelmatig zeep in gegooid om hem te laten spuiten waardoor men hem eigenlijk vermoord heeft. Wie geluk heeft kan hem af en toe nog eens bezig zien, maar meestal houdt hij zich dus gedeisd.

Bij Strokkur daarentegen is het om de 5 minuten feest:

De drommen toeristen kunen redelijk ergerlijk zijn (en ja, wij zijn er zelf ook een deel van) en sommige mensen hebben gewoon geen manieren (“die met de dikste camera’s mogen vlak voor de neus van iemand met een kleiner kodakske komen staan” lijkt precies een ongeschreven regel) maar het blijft indrukwekkend om te zien en is uiteindelijk gewoon een verplichte stop.

Gullfoss. Oh nee… wééral een waterval! En wééral eentje met een verhaal. En ik ben ook wééral te lui om het uit te typen:

Ik kreeg daar precies geen deftige foto van getrokken. Waar ik beter wel een foto van had genomen was mijn lamssoep uit het Gulfoss café. Een Ijslandse specialiteit waar ik zot van ben. En eigenlijk is dat raar want ik ben niet zo voor lamsvlees. Maar het vlees in deze soep lijkt heel erg op schenkel of “soepvlees” zoals wij vroeger zeiden. Iets wat mijn grootmoeder altijd in de soep deed.

Thingvelir: vanaf de tiende eeuw kwamen de plaatselijke leiders hier bij elkaar om te vergaderen (vanwege de goede akoestiek) en is dus eigenlijk het eerste parlement van Europa.
Een speciale plaats die het gevolg is van het uiteendrijven van twee tectonische platen. En daar kan eens tussen gelopen worden, tussen die platen:

Een plaats waar een speciale rustgevende sfeer heerst en een plaats die nog altijd heel bijzonder is voor de meeste Ijslanders. Bepaalde herdenkingen worden nog altijd hier gevierd.

De dag naar goede gewoonte afgesloten met een zwembad, dat van Selfoss deze keer. Die buitenzwembaden met warm water: ik ben grote fan!

Advertenties

4 thoughts on “Ijsland, dag 13: Geysir, Strokkur, Gullfoss, Thingvellir

    • @Ilse: Het meeste was al op voorhand door reisbureau geregeld: vakantiehuisjes, huurauto, vliegtuigtickets, een boekje met tips om met kinderen te doen in de buurt van het vakantiehuisje, linnenpakket dat klaarlag aan de luchthaven om mee te nemen naar de huisjes,…Zou inderdaad heel veel werk in gekropen zijn om dat zelf allemaal te regelen. Normaal plan ik alles liever zelf, maar hier heb ik me het werk toch maar bespaard 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s