Ijsland, dag 5: Godafoss, Myvatn, Hverarönd, Viti krater en jardbödin vid Myvatn

De meeste plaatsen die we hier bezoeken zijn niet moeilijk om aan de kinderen verkocht te krijgen: ofwel zijn ze zo spectaculair ofwel hangt er wel een of aner verhaal aan vast waardoor ze vanzelf geïnteresseerd zijn.

Vandaag weer een waterval met een verhaal: in het jaar 1000 besloten stamhoofden het vereren van Noorse goden op te geven en zich te bekeren tot het christendom. Een van de leiders slingerde daarbij zijn Noorse godenbeelden symbolisch de waterval in. Vandaar de naam Godafoss: waterval van de goden.

In Hverarönd: neus dichtknijpen voor de stank van rotte eieren. Geothermaal veld met solfataren en kokende modderpoelen:

De explosiekrater Viti, een ondergelopen vulkaankrater, vlakbij Myvatn:


En we proberen elke dag af te sluiten met een een duik in een van de vele verwarmde zwembaden. Die zwembaden zijn meestal spotgoedkoop, toch in vergelijking met sommige baden bij ons, en hebben allemaal minstens een paar hotpots (38 °C of meer, staat telkens mooi aangegeven).

Bij Myvatn hebben ze een speciaal natuurlijk warmwaterbad (38-40°C) tussen de lavarotsen: jardbödin vid Myvatn. Het wordt ook wel “the blue lagoon van het Noorden” genoemd. Deze is wel een stuk duurder dan de gewone zwembaden, maar echt de moeite, vooral ’s avonds bij zonsondergang.

 

Advertenties

2 thoughts on “Ijsland, dag 5: Godafoss, Myvatn, Hverarönd, Viti krater en jardbödin vid Myvatn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s