Frankrijk 2010, dag 10: Versailles

Versailles in het hoogseizoen en middenin een hittegolf is de hel. Ik ben nogal geobsedeerd geraakt door het hele Versailles-gebeuren na het zien van de film Marie-Antoinette, plus ik vond dat ik dat, leerkracht Frans zijnde, toch eens moest gezien hebben. Soit, wij kwamen daar dus aan, nietsvermoedend, nog met het idee van gewoon een toegangsticketje te kopen, binnen te gaan schuilen voor de hitte, eens door de gigantische tuin te wandelen en weer verder te trekken. Staat er daar toch wel geen rij van zeker honderd meter lang aan te schuiven voor een ticket en wat verder nog eens een rij om gewoon binnen te kunnen. Wij zagen dat dus totaal niet zitten om daar als zotten gaan tussen te staan. Langs de andere kant waren we ook wel speciaal voor dit kasteel naar hier gekomen, dus we zijn maar begonnen met de tuin (geen rij) om dan de volgende dag terug te komen (je bleek een ticket te kunnen kopen voor de volgende dag in een brasserie vlakbij: Brasserie du Musée).

De tuin is echt overweldigend. Ik heb er wel bijna geen foto’s van, omdat ik constant bezig was met achterover te vallen van verbazing.  Zo gigantisch groot, zo schoon en tegelijk ook zo afschuwelijk decadent in die tijd, met een volk dat leed onder de hongersnood.

Echt de moeite wel om eens tot daar te gaan. De tuin is zo groot dat je er fietsen of een autootje kan huren om de afstanden af te leggen. Er is een kanaal waarop je, voor veel te veel geld, met een roeibootje kan varen. Er zijn eethuisjes. Er rijdt een treintje op en af naar het buitenverblijf van Marie-Antoinette,… Je kan er gemakkelijk een halve dag in doorbrengen eigenlijk. Wij hebben spijtig genoeg ook veel gezaag en geklaag gehoord van de kinderen, want wij waren uiteraard te gierig om geld uit te geven aan fietsen of een karretje. Alles hebben ze te voet moeten doen, de sukkelaars…

Advertenties

5 thoughts on “Frankrijk 2010, dag 10: Versailles

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s